elcano

Zoek
Sluit dit zoekvak.

De hobbybrouwer achter Elcano Karakterkop. Interview met Kristof Braekers

Kristof Braekers is één van de winnaars op de Brouwland Biercompetitie 2021. Hij brouwde de Saison Karakterkop. Maar wie is hij eigenlijk?

Inhoudstafel

Leeftijd: 37 | Woonplaats: Kaulille (Limburg, BE)

Wat doe je zoal naast hobbybrouwen? Hobby’s, werk...

Kristof:

Ik werk als Process Engineer bij Vasco Group, van de radiatoren. Ik speel tennis en Krachtbal, naast het hobbybrouwen uiteraard. Ik brouw 2 of 3 keer per jaar denk ik, niet heel frequent eigenlijk. Ik heb ook twee dochters, dus daar kruipt ook veel tijd in natuurlijk

Hoe ben je begonnen met hobbybrouwen?

Kristof:

Bij mij is het eigenlijk begonnen puur omdat ik heel veel interesse had in het hobbybrouwen. Op een gegeven moment was ik dan bij de website van Brouwland uitgekomen. Daar ben ik dan echt vanaf 0 begonnen met hun siropen. Dan ben ik stap voor stap beginnen opbouwen en heb ik me een ketel gekocht. Ik heb alsmaar verder gebouwd en in 2015 of 2016 heb ik bij Brouwland een tweedehands Braumeister gekocht. Daarmee heb ik mijn niveau toch wel wat kunnen opkrikken. Ik ben continu bezig met het brouwproces meer onder controle te krijgen. De maischstappen en zo waren in het begin toch wel moeilijk met die ketels. En daar heb ik toch wel een ferme stap vooruit in kunnen zetten. Ik denk dat ik van in 2009 of 2010 bezig ben.

Hoe ben je tot deze receptuur gekomen? Wat inspireerde je?

Kristof:

Dit is een bier dat toch al een aantal jaar in ontwikkeling is bij mij. Vroeger brouwde ik altijd donkere bieren, maar op een bepaald moment ben ik voor een Saison gegaan. Ik woon eigenlijk op een boerderij. Mijn vader en grootvader hebben daar een tijdje gewoond. Ik wou eigenlijk een bier dat een link had met de boerderij. Een Saison wordt gezien als een Waals hoevebier. Met die link ben ik begonnen aan een saison en dat is ondertussen al een paar jaar in ontwikkeling. Iedere keer verander ik iets om te zien wat het geeft. Deze keer was het al recept zoveel. De basis is wel altijd zowat hetzelfde.

Kan je wat vertellen over hoe je dit bier hebt gemaakt?

Kristof:

Het is een eerder simpel beslag met gerst en tarwevlokken. Ik volg de maischstappen en kook het met de hop. Dan gaan we het afkoelen en vergisten. De dryhopping komt er pas na een week. Dat geeft wel die specifieke geur aan het bier.

Wat is jouw favoriete bier?

Kristof:

Ik heb eigenlijk verschillende bieren die ik lekker vind. Ik drink heel veel verschillende bieren, maar ik hou wel van bieren met een heel specifieke smaak. Er zijn toch wel enkelen die er uit springen bij mij, zoals een Rochefort 10 of een Orval. Je proeft dat ze uniek zijn in hun soort vind ik. Dan heb je ook wel verschillende IPA’s die ik heel lekker vind. De ene gaat al wat verder dan de andere, maar ze gaan allemaal ongeveer dezelfde richting uit. Ik hou van bieren die echt een unieke eigen smaak hebben, en die Rochefort of Orval zijn er toch wel enkelen die er echt tussen uit steken. Ik heb zelfs ooit is een Rochefort proberen na te maken.

Waarom deed je mee aan de Brouwland Biercompetitie?

Kristof:

Voor mij is het vooral voor de feedback dat ik mee doe. Ik krijg graag feedback op mijn bier, en van zo’n jury krijg je meestal ook wel echt tips en zo. Ik heb in het verleden al aan verschillende wedstrijden meegedaan. Op het Nederlands Open Kampioenschap NOK heb ik al een paar keer iets ingestuurd. Bij Vayamundo heb ik ook al meegedaan. Dat was de To Beer Or Not To Beer wedstrijd, en die had ik toen gewonnen. Dat was wel een kleinere wedstrijd met niet zo veel mensen. Ik denk dat die maar rond de 15 inschrijvingen zaten.

Wil je nog iets toevoegen?

Kristof:

Ik was wel verrast dat ik gewonnen heb. Er zijn wel altijd bepaalde factoren bij, zoals de smaak van de dag. Maar het is wel leuk om te winnen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Reddit
Geschreven door

Ben je minstens 18 jaar? 🤔

Bevestig dat je oud genoeg bent om online alcoholische dranken te bestellen.