elcano

Zoek
Sluit dit zoekvak.

De hobbybrouwer achter Elcano Fraline. Interview met Ludo Van Even

Ludo Van Even is één van de winnaars op de Brouwland Biercompetitie 2021. Hij brouwde de Berliner Weisse met framboos Fraline. Maar wie is hij eigenlijk?

Inhoudstafel

Leeftijd: 63 | Woonplaats: Diest (Vlaams-Brabant, BE)

Wat doe je zoal naast hobbybrouwen? Hobby’s, werk...

Ludo:

Momenteel ben ik op pensioen. Vroeger was ik reliability engineer in een farmaceutisch bedrijf. Wat ik daarnaast nog als hobby’s doe is muziek. Momenteel speel ik basklarinet bij harmonie De Ware Vrienden in Zolder. Vroeger heb ik Saksofoon gespeeld. Voor de rest hou ik me nogal veel bezig met elektronica. Programmeren van microcontrollers, muziekcontrollers en dergelijke… De laatste tijd maak ik ook veel pralines. Dat is natuurlijk ook aansluitend met het brouwen, daar ben ik nog maar pas mee begonnen. Daarnaast doe ik ook aan tuinieren en fietsen, maar dat zijn de typische dingen die je gewoon doet zeker?

Hoe ben je begonnen met hobbybrouwen?

Ludo:

Ik ben in het jaar 2012 of 2013 begonnen. Ik heb eerst zo’n introductiecursus gevolgd bij de Bier- En Wijngilde. Die richten elk jaar daarvoor een cursus in. Ik ben 2 jaar lid geweest speciaal om die cursus te volgen. Daarna ben ik begonnen met zelf bier te brouwen. Een jaar of 4 geleden ben ik in Anderlecht bij COOVI de brouwopleiding gaan volgen. Dat is een tweejaarlijkse brouwopleiding. Je kan daar ook nog een masterclass volgen, en die volg ik nu dus nog altijd. Ik heb daar ook de opleiding voor likeur maken en distilleren gevolgd. Héél vroeger heb ik ook nog wijn gemaakt. Maar dan spreek ik echt van in mijn jonge tijd. Ik was toen een jaar of 16 tot 24 ongeveer.

Hoe ben je tot deze receptuur gekomen? Wat inspireerde je?

Ludo:

Eigenlijk ben ik ook lid van OBAD: de Objectieve Bier Academie Diest. Die hebben al 2 jaar op een rij een thema avond, en dat noemt ‘historische bieren’. Voor die bieracademie heb ik dan een Berliner Weisse gebrouwen, maar dan op de historische manier zoals men dat vroeger deed. Als tweede versie heb ik dan een moderne versie daarvan gemaakt mét frambozen. Dit was exact hetgeen ik nu gebrouwen heb voor de wedstrijd. Want er kwamen toen heel goede reacties op dat bier, dus dacht ik om het is in te sturen in een wedstrijd om te zien wat het echt waard is.

Kan je wat vertellen over hoe je dit bier hebt gemaakt?

Ludo:

Het is eigenlijk een vrij eenvoudig beslag. Het bestaat uit gewone tarwe en mout. Dan is dat via een kettle souring verzuurd. Na die kettle souring is dat bier gewoon gekookt met heel weinig hop, want het is maar een paar IBU’s. Na de eerste vergisting is daar frambozen bij gedaan in de lagering. Dat heeft daar dan een paar weken warm gelagerd, 2 weken denk ik. En dan heb ik het nog een week koud gezet alvorens te bottelen.

Wat is jouw favoriete bier?

Ludo:

Elk bier dat goed gebrouwen is! Heel simpel: het kan een saison zijn, een porter, een stout, een IPA of een New England IPA,… als het maar goed gebrouwen is. En natuurlijk ook mijn eigen bier he!

Waarom deed je mee aan de Brouwland Biercompetitie?

Ludo:

Gewoon om is te kijken hoe ver ik sta met mijn brouwkunsten. Het is eigenlijk de eerste keer dat ik aan een wedstrijd mee doe. Ik heb wel is aan een interne wedstrijd mee gedaan van de COOVI school in Anderlecht, maar dat was enkel voor studenten en oud-studenten. Al heb ik die ook wel gewonnen.

Wil je nog iets toevoegen?

Ludo:

Ik heb misschien geluk dat ik een heel duidelijke stijl heb ingezonden, en die dan toevallig ook geapprecieerd werd door de jury. Want wat is bijvoorbeeld een API? Dat kan tegenwoordig heel veel zeggen. Die Berliner Weisse met framboos is een heel duidelijk afgebakende stijl, en als je daar iets kwalitatief goed in maakt kan je geluk hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Reddit
Geschreven door

Ben je minstens 18 jaar? 🤔

Bevestig dat je oud genoeg bent om online alcoholische dranken te bestellen.